Bałkańska potrawka z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Propozycja na bałkański, aromatyczny i lekko pikantny gulasz. Potrawkę warzywną podkreśla smak tuńczyka oraz świeżej bazylii. Jest doskonały jako samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do makaronu.

  • 40 min

Składniki:

  • - 3 średniej wielkości bakłażany
    - 2 białe cebule
    - 90 g czarnych oliwek
    - 1 puszka pomidorów krojonych
    - 1 duża garść świeżych listków bazylii
    - 3 ząbki czosnku
    - 150 g tuńczyka
    - 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
    - szczypta cukru brzozowego
    - sól
    - pieprz
    - olej rzepakowy (do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bałkańska potrawka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cebule kroimy w drobną kostkę, oliwki na pół, a bakłażany obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę.
  • 2 2. Cebule szklimy na oleju rzepakowym.
  • 3 3. Następnie dodajemy pokrojone bakłażany, podlewamy je wodą i dusimy pod przykryciem aż delikatnie zmiękną.
  • 4 4. Gdy bakłażany delikatnie się podduszą, dodajemy do nich pomidory z puszki i wszystko dusimy przez około 5 minut.

    Po tym czasie dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz cayenne, szczyptę cukru brzozowego i dusimy kolejne 3 minuty.
  • 5 5. Na sam koniec dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, posiekane świeże liście bazylii oraz czarne oliwki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Gotową potrawkę podajemy ze świeżym pieczywem lub makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bałkańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować