Bałwanki z ciasta ptysiowego i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Zagotować wodę z masłem, następnie wsypać mąkę. Gotować cały czas mieszając aż powstanie jednolita szklista masa. Ostudzić.
Do masy dodawać po jednym jajku, ucierać mikserem, następnie dodać proszek do pieczenia i cukier.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, masę przełożyć do szprycy i wyciskać kulki wielkości dużego orzecha włoskiego w odstępach min. 5 cm.
Piec w temp. 220 C ok 25 min. na złoty kolor.
2.Bita śmietana:
Śmietanę ubić z cukrem i usztywniaczem.
3.Lukier:
Składniki dokładnie utrzeć.
4.Wykonanie bałwanków:
Bitą śmietanę umieścić w szprycy z długą końcówką do nadziewania.
Ptysie napełnić śmietaną.
5.Kapelusze i noski:
Odrobinę masy zabarwić na czerwono lub pomarańczowo-to będą noski,
resztę zabarwić na niebiesko lub inny kolor-to będą kapelusze.
Masę cukrową podzielić na ok 20 porcji i uformować kapelusze.
6.Za pomocą wykałaczek połączyć elementy, tak aby powstał bałwanek.
Długie wykałaczki wcześniej skrócić żeby zbytnio nie wystawały.
Umieścić nos najlepiej w niewielkiej dziurce, wtedy będzie się dobrze trzymał i nie odpadnie. Oczy i guziczki zrobić z lukru wymieszanego z odrobiną kakao(ok pół łyżeczki). Włożyć do woreczka i odciąć róg, następnie ozdobić.
Komentarze