Bałwanki z ciasta ptysiowego i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zarówno dzieci i dorośli byli nimi zachwyceni:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Proporcje na ok 20 sztuk bałwanków:
    Ciasto:
    1 szklanka wody
    3/4 szklanki mąki pszennej
    150 g masła
    3 jajka
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Bita Śmietana:
    500 g śmietany kremówki 36%
    2 op. śmietan fixu
    4 łyżki cukru pudru
    Lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    1-2 łyżki gorącej wody
    Oraz:
    gotowa masa cukrowa 200g
    barwniki spożywcze: np. czerwony i niebieski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bałwanki z ciasta ptysiowego i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zagotować wodę z masłem, następnie wsypać mąkę. Gotować cały czas mieszając aż powstanie jednolita szklista masa. Ostudzić.
    Do masy dodawać po jednym jajku, ucierać mikserem, następnie dodać proszek do pieczenia i cukier.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, masę przełożyć do szprycy i wyciskać kulki wielkości dużego orzecha włoskiego w odstępach min. 5 cm.
    Piec w temp. 220 C ok 25 min. na złoty kolor.
  • 2. Bita śmietana:
    Śmietanę ubić z cukrem i usztywniaczem.
  • 3. Lukier:
    Składniki dokładnie utrzeć.
  • 4. Wykonanie bałwanków:
    Bitą śmietanę umieścić w szprycy z długą końcówką do nadziewania.
    Ptysie napełnić śmietaną.
  • 5. Kapelusze i noski:
    Odrobinę masy zabarwić na czerwono lub pomarańczowo-to będą noski,
    resztę zabarwić na niebiesko lub inny kolor-to będą kapelusze.
    Masę cukrową podzielić na ok 20 porcji i uformować kapelusze.
  • 6. Za pomocą wykałaczek połączyć elementy, tak aby powstał bałwanek.
    Długie wykałaczki wcześniej skrócić żeby zbytnio nie wystawały.
    Umieścić nos najlepiej w niewielkiej dziurce, wtedy będzie się dobrze trzymał i nie odpadnie. Oczy i guziczki zrobić z lukru wymieszanego z odrobiną kakao(ok pół łyżeczki). Włożyć do woreczka i odciąć róg, następnie ozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować