Dużo zabawy i radości przy robieniu bałwanków mają dzieciaki.
Składniki:
180 g masła
150 g cukru pudru
400 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
nasionka z 1 laski wanilii
szczypta soli
Lukier
1 białko
250 g cukru pudru
pianki jojo
barwniki
pisaki do lukrowania
1.Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zmiksować.Po połączeniu się składników zagnieść ciasto w kulkę włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 2 godziny do lodówki.Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykroić szklanką o średnicy 6 cm kółka.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec około 12 min w 180 st. Lukier;cukier puder przesiać dodać białko i miksować około 5 min aż powstanie gładki, lśniący lukier. Na każdym pierniczku przykleić lukrem piankę i polukrować robiąc rozpuszczonego bałwanka.Na dodatki -oczy,nos,guziki do lukru dodać odpowiednie barwniki lub udekorować pisakami lukrowymi.Po położeniu białego lukru dekoracje robimy po 2 godzinach kiedy lukier przeschnie.
Komentarze