Bakłażany zapiekane z mięsem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam bakłażany za ich piękną , fioletową, lśniącą, gładką skórkę, za smak.Pożywne i bardzo smaczne, chętnie jadły małe dzieci co mnie bardzo zaskoczyło.

  • 30 min

Składniki:


  • 2 średnie bakłażany
    pół kg chudego mięsa mielonego wołowego
    1 całe jajo
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka otrąb pszennych lub ugotowanego ryżu
    4 łyżki oliwy z oliwek
    pęczek naci pietruszki lub bazylii
    pieprz , sól, cynamon

Bakłażany zapiekane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bakłażan z mięsem 1.
    Bakłażany umyć, przekroić na połowę. Miąższ naciąć w kratkę (vide photo), posolić i skropić oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika (160 st) i piec około 20 minut. W czasie pieczenia włożyć mięso do miski, dodać posiekaną bazylię lub jeśli wolicie natkę pietruszki, 1 całe jajo, 1 łyżkę otrąb pszennych lub ugotowanego ryżu i 1 łyżkę bułki tartej, doprawić solą , pieprzem i szczyptą cynamonu.
    Po wystudzeniu bakłażanów , oczyścić je z pestek (vide photo), a miąższ delikatnie zebrać, pozostawiając przy skórce 2-3 mm miąższu, resztę posiekać, połączyć z masą mięsną. Nadziewać skórki bakłażanów, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st., piec około pół godziny. Jeżeli macie funkcję grillowania , to włączyć w połowie czasu pieczenia, by wierzch ładnie się zarumienił.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy