Bakłażany z sosem maślankowym i granatem

0 (0 ocen)

Autorem przepisu jest Yotam Ottolenghi - wszystkie przepisy Jego autorstwa, zwłaszcza te warzywne są fantastyczne. Polecam

Składniki:

  • 2 duże i długie bakłażany (użyłam czterech małych)
    1/3 szklanki oliwy z oliwek
    1 i 1/2 łyżeczki tymianku plus kilka całych gałązek do dekoracji
    sól morska i czarny pieprz
    1 granat
    1 łyżeczka przyprawy za'atar
    sos
    9 łyżek maślanki
    Pół filiżanki jogurtu greckiego
    1 i1/2 łyżki oliwy z oliwek, + troche do polania
    1 mały ząbek czosnku, roztarty
    1 szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bakłażany z sosem maślankowym i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Pokroić bakłażany wzdłuż na pół ,zostawiając ogonki. Za pomocą małego ostry noża naciąć miąższ bakłażanów w skośną kratkę , nie przecinając skóry.
  • image-0t6d6w6 2. Umieścić połówki bakłażana, przecięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą pędzelka posmarować bakłażany oliwą - obficie, nie żałować. .Posypać listkami tymianku cytrynowego, posypać solą i pieprzem . Piec 35 do 40 minut, miąższ po tym czasie powinien być miękki, aromatyczny i ładnie rumiany. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • image-0kq6vj2 3. Podczas gdy bakłażany są w piecu, przygotować granat i sos. Granat przeciąć w poprzek na pół.. Przytrzymać połówkę nad miską, uderzać drewnianą łyżką w skórę granatu, aż nasionka zaczną wyskakiwać.Ja zastosowałam metodę tradycyjną - wydłubałam ziarenka palcami.
  • image-1jsp6qg 4. Przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki sosu. doprawić sola i schłodzić do czasu, aż będzie potrzebny.
    Bakłażany podawać polane sosem, posypane tymiankiem, za'atarem, skropione oliwą i posypane duża ilości nasion granatu. Smacznego!

Porady

Bakłażany są pyszne! Nie wolno jedynie żałować oliwy - trzeba dać jej dużo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Granat Jogurt Maślanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować