Bakłażany z sosem Baża

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie kuchni gruzińskiej,bakłażany smażone w mące,maja chrupiącą skórkę i kremowe wnętrze:-) podawane z sosem baża - orzechowy sos,który podkreśla smak i jest bardzo aromatyczny!!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan duży: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 6 łyżek
    - orzechy włoskie/oczyszczone: 200 gramów
    - bulion z kostki/ochłodzony: 250 opakowań
    - czosnek/duży: 2 ząbki
    - cebula mała: 1 sztuka
    - szafran/niteczki: 2 sztuki
    - kolendra lub pietruszka świeża: 1 pęczek
    - bazylia suszona: 1 łyżeczka
    - tymianek suszony: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - olej do smażenia: 5 łyżek
    - świeżo mielony pieprz i sól: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bakłażany z sosem baża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielone orzechy włoskie 1. Bakłażan umyć,pokroić w plasterki o grubości 0,5cm,posolić i wymieszać,odstawić na 15min.
    Orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze na drobne kawałeczki lub zmielić.Czosnek oczyścić,drobno pokroić i posypać odrobiną soli - dokładnie rozetrzeć w moździerzu,dodać do orzechów.Cebulę oczyścić i drobniutko posiekać,dodać do orzechów.Dodać drobno pokrojoną natkę( zostawić kilka liści do dekoracji),suszone zioła,sok z cytryny,szafran,pieprz - zalać wszystko bulionem,wymieszać i pozostawić na 15min.by nabrał smaku i aromatu.
  • Bakłażany z sosem Baża 2. Bakłażany osuszyć,obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po 3-5min,z każdej strony,na złoty kolor - wykładać na papierowy ręcznik by osączyć tłuszcz.
    Sos wymieszać i przetrzeć przez drobne sitko (orzechy z ziołami, które pozostają,wkładam do pojemniczka i daje do lodówki,dodaje do dań lub innych sosów).
    Na talerze wyłożyć porcje bakłażanów,podaję z sosem Baża udekorowanym natką i szczyptą mielonych orzechów.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować