Bakłażany z papryką i cukinią

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis otrzymałam od znajomej. Troszeczkę przekształciłam. Danie o wiele smaczniejsze.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 bakłażany
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4 pomidory
    1 papryka żółta
    1 cukinia
    1 łyżka mąki
    olej
    1 łyżka musztardy ostrej
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka kurkumy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażany z papryką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1k1cdsu 1. Bakłażany oczyścić , pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 15 min
  • image-0nre0ik 2. Cebulę , czosnek obrać i posiekać.
  • image-0pxlihe 3. Pomidory sparzyć , obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę
  • image-22m39mh 4. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę.
  • image-0bplrkw 5. Cukinię ubrać ze skórki. Specjalnym nożykiem wykroić kulki.
  • 6. Plastry bakłażana osuszyć, oprószyć kurkumą, posypać mąką , usmażyć na oleju, osączyć z tłuszczu. Czosnek, cebulę zeszklić na dwóch łyżkach oleju , kolejno dodawać paprykę , cukinię , pomidory, dusić. Pod koniec dodać musztardę i koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Plastry bakłażana ułożyć na talerzu. Na każdy plaster położyć usmażone warzywa , kulki z cukinii udekorować.

Porady

Do potrawy polecam czerwone wino wytrawne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować