Tym przepisem udalo mi sie zaimponowac mojej obecnej partnerce. Robilem go po raz pierwszy na jednej z początkowych randek. Byla to potrawa debiut ale zapewniam, ze jest to przepyszna przystawka.
Bakłażany z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany umyj, odetnij końce, pokroić na plastry o grubości ok. 1/2 cm. Ułożyć na sicie lub talerzu, oprószyć solą i pozostawić na 20 minut (nie wolno tej czynności pomijać, bo w przeciwnym razie bakłażany puszczą sok podczas pieczenia i potrawa się nie uda i będzie gorzka). Kiedy bakłażany puszczą sok osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana podsmażyć al dente (na półtwardo) z obu stron na oliwie.
2.Cebulę obrać i pokroić drobno, ząbki czosnku obrać i rozgnieść, zeszklić razem na 3 łyżkach oliwy. Dodać opłukane listki bazylii, przecier pomidorowy, lekko posolić. Dusić bez przykrycia ok. 15 minut.
3.W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać w piramidki naprzemian podsmażone plastry bakłażana oraz mozzarelli. Całość polać sosem pomidorowym i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temp. 180C ok. 35 minut. Całość można przybrać listkami Bazyli.
Komentarze