Bakłażany faszerowane ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy
i kroimy w dużą kostkę. Bakłażany myjemy i gotujemy 5 minut
w osolonej wodzie, kilka razy
obracając. Wyjmujemy i studzimy.
W wodzie po bakłażanach
gotujemy ok. 15 minut ziemniaki.
Odcedzamy. Robimy purée.
2.Bakłażany przekrawamy na
pół. Wydrążamy, zostawiając
1-cm ścianki, drobno siekamy.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę
kroimy w plastry, czosnek
przeciskamy przez praskę.
3.Na 2 łyżkach oliwy szklimy
cebulę, dodajemy miąższ bakłażana
i czosnek. Dusimy 8 minut,
co jakiś czas mieszając. Studzimy.
Przekładamy do ziemniaków.
Dodajemy rozkłócone jajko,
bułkę, połowę parmezanu, ziele i paprykę. Mieszamy. Doprawiamy
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Mieszamy.
4.Połówki bakłażanów napełniamy
farszem i posypujemy
resztą sera. Wkładamy do posmarowanego
oliwą naczynia
żaroodpornego. Pieczemy ok.
40 minut w 190 °C.
Komentarze