Bakłażany faszerowane ziemniakami

4.49 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Do pomocy w kuchni często angażuję wszystkich członków rodziny. Wtedy sprawnie powstająsmaczne potrawy, jak ta – oryginalna liguryjska.

Składniki:

  • ● 2 bakłażany
    ● 30 dag ziemniaków
    ● mała cebula
    ● ząbek czosnku
    ● po szczypcie mielonego ziela angielskiego i mielonej papryki
    ● jajko
    ● 1/2 szkl. startego parmezanu
    ● łyżka bułki tartej
    ● sól, kilka ziaren czarnego pieprzu
    ● oliwa
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażany faszerowane ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i kroimy w dużą kostkę. Bakłażany myjemy i gotujemy 5 minut
    w osolonej wodzie, kilka razy
    obracając. Wyjmujemy i studzimy.
    W wodzie po bakłażanach
    gotujemy ok. 15 minut ziemniaki.
    Odcedzamy. Robimy purée.
  • Bakłażany faszerowane ziemniakami 2. Bakłażany przekrawamy na
    pół. Wydrążamy, zostawiając
    1-cm ścianki, drobno siekamy.
    Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę
    kroimy w plastry, czosnek
    przeciskamy przez praskę.
  • 3. Na 2 łyżkach oliwy szklimy
    cebulę, dodajemy miąższ bakłażana
    i czosnek. Dusimy 8 minut,
    co jakiś czas mieszając. Studzimy.
    Przekładamy do ziemniaków.
    Dodajemy rozkłócone jajko,
    bułkę, połowę parmezanu, ziele i paprykę. Mieszamy. Doprawiamy
    solą i świeżo zmielonym
    pieprzem. Mieszamy.
  • 4. Połówki bakłażanów napełniamy
    farszem i posypujemy
    resztą sera. Wkładamy do posmarowanego
    oliwą naczynia
    żaroodpornego. Pieczemy ok.
    40 minut w 190 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować