Bakłażany faszerowane pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż na pół, żeby powstały 4 porcje. Wydrążamy środki zostawiając miąższ. Solimy i odstawiamy na pół godziny, żeby puściły sok. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę miąższ i pomidory. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Dusimy ok. 15 minut. Przygotowanym farszem napełniamy bakłażanowe łódeczki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 h w temperaturze 180 stopni C. Gdy to konieczne w trakcie pieczenia podlewamy wodą.
Komentarze