Nietypowe danie obiadowe, które zadowoli także jaroszy!
15 min
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
2 bakłażany
2 główki czosnku
3 pomidory
200 g ostrego sera żółtego
kilka listków bazylii
sól, pieprz
oliwa z oliwek
sok z 1 cytryny
Bakłażany faszerowane czosnkiem, serem żółtym i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ wykrawaczem do melona lub łyżeczką. Skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby miąższ nie ściemniał. Smarujemy go następnie oliwą z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową.
2.Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Parzymy pomidory, obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty również kroimy w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem.
3.Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekaną bazylią.
Porady
Pamiętajcie, aby naczynie lub folię aluminiową posmarować obficie oliwą, co zapobiegnie przypaleniu się spodów bakłażanów.
Komentarze