Bakłażan nadziewany tuńczykiem

4.49 (184 ocen)

Pomysł na lekki letni obiad.

Składniki:

  • 2 bakłażany
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 żółtej papryki lub zielonej
    1 mała cebula
    1-2 ząbki czosnku
    2 puszki tuńczyka (małe)
    6 łyżek przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    ulubione zioła
    ser żółty do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan nadziewany tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany przeciąć na pół i posolić. Odstawić na 30 minut. Potem wytrzeć
    papierowymi ręcznikiem. Skropić olejem i piec w 200 stopniach przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i wyjąć ze środka miąższ za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę papryki oraz pokrojony miąższ bakłażana. Smażyć ok. 5 minut aż warzywa zmiękną.
    Doprawić do smaku. Dodać przecier pomidorowy oraz odsączonego tuńczyka z puszki. Wszystko razem wymieszać i dusić ok. 3 minuty.
    Farszem wypełnić połówki bakłażanów. Posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować