Bakłażan faszerowany suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana kroimy na pół i przy pomocy łyżki usuwamy nasiona tworząc tzw. łódeczkę.
Oliwę mieszamy z drobno pokrojonym czosnkiem i szczyptą ziół prowansalskich. Nacieramy od wewnątrz warzywo.
2.Farsz:
Pieczarki kroimy w drobna kostkę i przysmażamy. Osobno tak samo traktujemy boczek pokrojony w kawałeczki około 1cmx1cm po czym dodajemy drobno posiekana cebulkę i czekamy aż się zeszkli. Łączymy na patelni boczek, cebulkę i pieczarki. Dodajemy pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy czosnkiem, ziołami z Prowansji, solą i pieprzem.
3.Farsz układamy w łódeczce z uprzednio przygotowanego bakłażana. Na górze układamy ser żółty i posypujemy ziołami. Wstawiamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do 200 C. Świetnie smakuje podany z młodymi ziemniakami i sosem tzatzyki
Komentarze