Bakłażan faszerowany suszonymi pomidorami

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Po eksperymentalnych bakłażanach na grillu, przyszedł czas na faszerowane.Porcja na 2 osoby. Szybko, łatwo i smacznie. Oto co wyszło.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 bakłażan
    250 g pieczarek
    1 duża cebula
    4 plastry boczku wędzonego
    5-6 plastrów pomidorów suszonych
    ser żółty (100 g)
    czosnek
    oliwa
    zioła prowansalskie
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan faszerowany suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy na pół i przy pomocy łyżki usuwamy nasiona tworząc tzw. łódeczkę.
    Oliwę mieszamy z drobno pokrojonym czosnkiem i szczyptą ziół prowansalskich. Nacieramy od wewnątrz warzywo.
  • 2. Farsz:
    Pieczarki kroimy w drobna kostkę i przysmażamy. Osobno tak samo traktujemy boczek pokrojony w kawałeczki około 1cmx1cm po czym dodajemy drobno posiekana cebulkę i czekamy aż się zeszkli. Łączymy na patelni boczek, cebulkę i pieczarki. Dodajemy pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy czosnkiem, ziołami z Prowansji, solą i pieprzem.
  • 3. Farsz układamy w łódeczce z uprzednio przygotowanego bakłażana. Na górze układamy ser żółty i posypujemy ziołami. Wstawiamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do 200 C. Świetnie smakuje podany z młodymi ziemniakami i sosem tzatzyki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować