Bakłażan faszerowany salsą pomidorową

0 (0 ocen)

  • 15 min

Trochę meksykańskich klimatów :)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    1 duży bakłażan
    1 duży pomidor
    garść oliwek
    szczypiorek
    ćwiartka czerwonej cebuli
    sok z limonki (opcjonalnie z cytryny)
    2 łyżki świeżej kolendry
    szczypta przyprawy chili
    suszone oregano lub bazylia
    kulka mozzarelli
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek

Bakłażan faszerowany salsą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na pół. Każdą połówkę wyciskamy nad talerzem by usunąć pestki, te co zostały usuwamy łyżeczką lub palcem, następnie pomidor drobno kroimy w kostkę.
  • 2. Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki, oraz przyprawę chilli a także oliwki doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażan przekrawamy wzdłuż na 2 połówki i wydrążamy miąższ. Skrapiamy go sokiem z limonki oraz oliwą. Do środka dajemy farsz z salsy a wierzch pokrywamy plastrem mozzarelli.
  • 3. Bakłażana pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy