Składniki na 2 porcje:
1 duży bakłażan
1 duży pomidor
garść oliwek
szczypiorek
ćwiartka czerwonej cebuli
sok z limonki (opcjonalnie z cytryny)
2 łyżki świeżej kolendry
szczypta przyprawy chili
suszone oregano lub bazylia
kulka mozzarelli
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Bakłażan faszerowany salsą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na pół. Każdą połówkę wyciskamy nad talerzem by usunąć pestki, te co zostały usuwamy łyżeczką lub palcem, następnie pomidor drobno kroimy w kostkę.
2. Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, sok z limonki, oraz przyprawę chilli a także oliwki doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażan przekrawamy wzdłuż na 2 połówki i wydrążamy miąższ. Skrapiamy go sokiem z limonki oraz oliwą. Do środka dajemy farsz z salsy a wierzch pokrywamy plastrem mozzarelli.
3.Bakłażana pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach około 20 minut.
Komentarze