Bakłażan z szynką szwarcwaldzką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bakłażan - moja wakacyjna miłość.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    1 średni bakłażan
    sól morska
    mąka do panierowania
    oliwa extra vergine
    1 ząbek czosnku
    150 g cienkich plasterków szynki szwarcwaldzkiej
    1 jajko ugotowane na twardo
    świeże zioła do posypania


    dresing

    oliwa extra vergine
    ocet winny
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 mały pokruszony liść laurowy
    1 łyżeczka drobno posiekanego oregano
    1 łyżeczka natki pietruszki
    sól i świeżo zmielony pieprz czarny

Bakłażan z szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażan pokroić na plasterki o grubości 1 cm., posypać solą morską i odstawić na 30 minut.
    Następnie strząsnąć sól i obtoczyć w mące.
    Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć, aż się zarumieni.
    Zdjąć czosnek z patelni.
    Bakłażana smażyć, aż się zarumieni po 5-7 minut na każda stronę.
    Odsączyć na ręczniku papierowym.
    Usmażone kawałki bakłażana ułożyć na talerzu, dodać szynkę i na wierzchu ułożyć ćwiartki jajka.

    Przygotować dresing.
    Oliwę, ocet, sok z cytryny,liść laurowy, oregano, natkę, sól i pieprz zagotować przez 5 minut w małym rondlu.
    Polać sałatkę sosem i odstawić do wystygnięcia na około 30 minut.

    Posypać sałatkę ziołami i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy