1 średni bakłażan
sól morska
mąka do panierowania
oliwa extra vergine
1 ząbek czosnku
150 g cienkich plasterków szynki szwarcwaldzkiej
1 jajko ugotowane na twardo
świeże zioła do posypania
dresing
oliwa extra vergine
ocet winny
1 łyżeczka soku z cytryny
1 mały pokruszony liść laurowy
1 łyżeczka drobno posiekanego oregano
1 łyżeczka natki pietruszki
sól i świeżo zmielony pieprz czarny
Bakłażan z szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Bakłażan pokroić na plasterki o grubości 1 cm., posypać solą morską i odstawić na 30 minut.
Następnie strząsnąć sól i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć, aż się zarumieni.
Zdjąć czosnek z patelni.
Bakłażana smażyć, aż się zarumieni po 5-7 minut na każda stronę.
Odsączyć na ręczniku papierowym.
Usmażone kawałki bakłażana ułożyć na talerzu, dodać szynkę i na wierzchu ułożyć ćwiartki jajka.
Przygotować dresing.
Oliwę, ocet, sok z cytryny,liść laurowy, oregano, natkę, sól i pieprz zagotować przez 5 minut w małym rondlu.
Polać sałatkę sosem i odstawić do wystygnięcia na około 30 minut.
Komentarze