Baklava pachnąca kardamonem

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kiedy przygotowujemy danie z ciastem filo, warto zostawić kilka płatów, pociąć je na mniejsze kawałki i przygotować pyszny deser z orzechami, czyli baklavę. Kruche ciasto, pachnące kardamonem orzechy i cytrynowy syrop – oto mój przepis na pełnię szczęścia ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 25 płatków ciasta filo (prostokąty 17x13 cm)
    200 g orzechów (migdałów, orzechów laskowych i włoskich)
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru trzcinowego ciemnego
    1 łyżeczka utłuczonych ziarenek kardamonu
    1 łyżeczka cynamonu
    100 g masła

    SYROP
    1 szklanka cukru
    1 1/4 szklanki wody
    sok z 1/2 cytryny (dużej)
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Baklava pachnąca kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj syrop – wodę, cukier i sok z cytryny połącz w garnuszku i gotuj na małym ogniu, aż zredukuje się o połowę. Przestudź.
  • 2. Naczynie do zapiekania nasmaruj masłem. Resztę masła rozpuść.
  • 3. Orzechy drobno posiekaj, dodaj cukry, kardamon i cynamon. Wymieszaj.
  • 4. Teraz musisz pracować szybko i pewnie. Na dnie naczynia nałóż płatek ciasta filo, posmaruj go masłem, na wierzch nałóż kolejny płatek i posmaruj go masłem. Powtarzaj czynność, aż na dnie będzie 10 płatków. Następnie nałóż połowę orzechowej mieszanki. Nałóż kolejne 5 warstw ciasta. Kolejno resztę orzechów i resztę płatków. Wierzch posmaruj masłem.
  • 5. Ciasto ponacinaj ostrym nożem w kwadraciki. Posmaruj ciasto reszta masła.
  • 6. Baklavę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz 50-60 minut.
  • 7. Upieczoną baklavę polej syropem (dokładnie zalej wszystkie nacięcia). Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto filo Cynamon Cytryna Kardamon Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować