Bakaliowy piernik

0 (0 ocen)

Piernik z dużą ilością bakalii

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl miodu
    1 szkl gęstej śmietany
    3 szkl mąki
    3/4 margaryny
    1 łyżeczka sody
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżka soku z cytryny
    1 szkl bakalii ( orzechy , rodzynki, śliwki, morele itp)

    2 keksówki 24 X 10
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Bakaliowy piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
  • Bakalie 2. Bakalie rozdrobnić i obtoczyć w mące.
  • Miód 3. Miód wymieszać z przyprawą do piernika.
  • Margaryna 4. Margarynę utrzeć na pulchna masę.
  • Ciasto 5. Do margaryny dodać mód z przyprawą i trochę mąki wymieszanej z sodą.
  • Ciasto 6. Następnie miksując na małych obrotach dodać śmietanę i resztę mąki.
  • Ciasto 7. Wlać sok z cytryny, wymieszać.
  • Ciasto 8. Na koniec dodać bakalie i wymieszać łyżką.
  • Ciasto 9. Wyłożyć ciasto do dwóch natłuszczonych keksówek. Piec ok. godziny w temp. 175 stopni. Zimny można polukrować lub polać polewą.

Porady

Wszystkie składnik powinny mieć taką samą temperaturę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Miód Orzechy Suszone owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować