" Bakaliowa zapiekanka z makaronem "

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna makaronowa zapiekanka z soczystymi mandarynkami i płatkami migdałów.

  • 15 min

Składniki:

  • - makaron spaghetti - 300 g
    - mandarynki - 150 g
    - jajko - 2 szt
    - cukier - 3 łyżki
    - masło - 2 łyżki
    - rodzynki - 3 łyżki
    - suszone morele - 100 g
    - śmietana 30 % - 200 ml
    - laska wanilii - 1 szt
    - płatki migdałów - 100 g

" bakaliowa zapiekanka z makaronem " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka bakaliowa 1. Makaron gotujemy al dente.

    Odcedzamy , przelewamy zimną wodą.

    Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki.

    Jajka mieszamy ze śmietaną i cukrem na jednolitą masę.

    Dodajemy ziarenka wanilii.

    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

    Makaron mieszamy ze sparzonymi rodzynkami i pokrojonymi na kawałeczki morelami.

    Dodajemy mandarynki.

    Mieszamy.

    Przekładamy do naczynia.

    Polewamy przygotowanym waniliowym sosem.

    Wstawiamy na ok. 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 190C.

    Przed końcem pieczenia posypujemy płatkami migdałów.

    Zajadamy!

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy