Bakaliowa Pani Wawelska z ciastem miodowym i kremem kawowym

4.5 (159 ocen)

  • 50 min

Przepyszne ciasto, które wzbudzi zachwyt nie tylko z wyglądu, ale również ze swojego nietuzinkowego smaku. Kryje się w nim mnóstwo smaków i aromatów, które wspaniale się ze sobą komponują. Ciasto idealne na święta i rodzinne uroczystości.

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach:25x40cm
    Ciasto kruche:
    40 dag mąki
    25 dag margaryny
    15 dag cukru
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 – 3 łyżki śmietany
    250g powideł śliwkowych

    Beza białkowo - bakaliowa:
    7 białek
    1 szklanka cukru
    10 dag posiekanych orzechów włoskich
    10 dag kokosu
    5dag rodzynek

    Ciasto miodowe:
    150g mąki
    ¼ szklanki miodu płynnego
    1 jajko
    40g margaryny
    1 łyżka śmietany lub jogurtu
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej

    Krem kawowy:
    3 żółtka
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki cukru pudru
    1 szklanka mocnej zaparzonej kawy, fusy przecedzić przez sitko zostawiając ½ łyżeczki
    1 szklanka mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200g margaryny



Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Bakaliowa pani wawelska z ciastem miodowym i kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Rozłożyć do 2 takich samych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Każde ciasto posmarować powidłami i wyłożyć po połowie bezy. Piec osobno w 180stopniach ok. 20 - 30 minut każdy.
  • 2. Beza białkowo - bakaliowa: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować do całkowitego jego rozpuszczenia. Do sztywnej piany wsypać kokos, rodzynki i orzechy, delikatnie wymieszać łyżką.
  • 3. Ciasto miodowe: Blaszkę o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia.
  • 4. Krem kawowy: Żółtka utrzeć z cukrem, na koniec wsypać mąkę i ¼ szklanki mleka. Pozostałe mleko, kawę z odłożonymi fusami doprowadzić do wrzenia i wlać do niego roztwór z żółtek, ugotować kawowy budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, następnie nie przerywając miksowania wkładać po łyżce budyniu i odłożone fusy. Całość utrzeć na jednolitą puszystą masę.
  • 5. Przełożenie:
    Ciasto z bezą– krem kawowy – ciasto miodowe – krem kawowy – ciasto z bezą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kokos Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować