Bajkowy Torcik Ptasie Mleczko

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mieli przyjść znajomi z dziećmi .... co tu zrobić, aby było i dla dzieci i dla dorosłych?Torcik jest niepieczony, wielosmakowy w zależności od doboru galaretek, prosty w wykonaniu i bardzo dobry. Tego wieczoru zjedliśmy cały torcik !!!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 duże jogurty naturalne 350g
    2 szklanki musu dyniowo-pigwowego (taki miałam w domu) lub innego np. jabłkowy, gruszkowy
    2 galaretki pomarańczowe
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka kiwi lub agrestowa
    1 galaretka wiśniowa
    3 płaskie łyzki żelatyny
    4 łyzki cukru
    sok z jednej, soczystej limonki
    opakowanie 100g kolorowych skórek kandyzowanych
    tortownica o średnicy 23 cm
    opakowanie malutkich bez-mini
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Bajkowy torcik ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę posmaruj cieniutko masłem lub olejem
    2. Od strony wewnętrznej przymocuj pierścień z papieru do pieczenia (chodzi o swobodne
    otworzenie tortownicy z torcikiem)
    3. Trzy płaskie łyżki żelatyny rozpuść w mieszaninie wody, soku z limonki i cukru-razem
    niepełna szklanka .Podgrzewaj dla rozpuszczenia żelatyny, ale nie gotuj
    4. Mieszaninę nieco ostudź i dokładnie rozmieszaj z dwoma jogurtami naturalnymi.
    5. Tężejącą masę wlej ostrożnie do tortownicy nie naruszając przy tym umieszczonego
    papieru
    6. Teraz bardzo ostrożnie wsypuj i mieszaj w masie kandyzowane skórki ( pozostaw trochę
    do dekoracji tortu) – wstaw torcik do lodówki
    7. Rozpuść we wrzącej wodzie (po 1 ¼ szklanki wrzącej wody dla każdego koloru oddzielnie)
    galaretkę żółtą i zieloną – odstaw do schłodzenia .
    8. Rozpuść we wrzącej wodzie (1 ¼ szklanki wody) 2 galaretki o smaku pomarańczowym i
    delikatnie wymieszaj z 2 szklankami musu owocowego w kolorze żółtym- odstaw do
    schłodzenia
    9. Kiedy przynajmniej w dwóch naczyniach galaretka tężeje możesz rozpocząć wlewanie
    jej do tortownicy. Galaretki i mus wlewaj tak, aby po przekrojeniu tortu widoczne były
    różne kolory.
    10. Po wlaniu galaretek, tortownicę włóż do lodówki do schłodzenia
    11. We wrzącej wodzie( 1 szklanka) rozpuść galaretkę wiśniową – ostudź płyn
    12. Rozmieszaj delikatnie galaretkę z jogurtem i odstaw do schłodzenia ( 15 minut)
    13. Wlej ostatnią warstwę galaretki z jogurtem do tortownicy i odstaw do schłodzenia .
    14 Wystudzony torcik udekoruj bezami i kandyzowanymi skórkami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować