Bajecznie czekoladowe muffinki z delikatnym kremem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Malutkie, mięciutkie, delikatne czekoladowe muffinki z delikatnym czekoladowym kremem doskonale sprawdzą się w towarzystwie popołudniowej kawy lub jako przysmak dla małych łasuchów.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -110 g masła
    -2 jajka
    -150 g mąki pszennej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -110 g cukru
    -25 g kakao
    -55 ml mleka
    -55 ml śmietany kremówki

    Krem:
    -250 ml śmietanki kremówki
    -250 g mlecznej czekolady

    Dekoracja:
    maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Bajecznie czekoladowe muffinki z delikatnym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mikserem ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy cukier i ciągle miksujemy. Następnie wbijamy jajka, ciągle ucierając, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. W oddzielnej miseczce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodajemy do masy. Wlewamy mleko, kremówkę i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Przygotowujemy blachę. Rozkładamy na niej papilotki i delikatnie nakładamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*, pieczemy do "suchego patyczka", około 20 minut.
  • 2. Następnie przygotowujemy krem. Śmietanę podgrzewamy w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia w wrzucamy kostki czekolady. Mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. Upieczone muffinki odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy muffinki będą gotowe, krem zimny i odpowiednio gęsty, przystępujemy dekoracji. Do szprycy nakładamy krem czekoladowy i wyciskamy delikatnie na muffinkę. Każdą dekorujemy malinką.

Porady

Jeśli jesteście fanami wytrawnych smaków, czekoladę mleczną można zastąpić gorzką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować