Bajaderki piernikowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Do przygotowania tych bajaderek użyłam pozostałości babki piernikowej, więc nie dodawałam przyprawy do piernika. Ale jeśli mamy inne resztki tą przyprawę należy dodać. Nie użyłam też alkoholu, aby mogły je jeść dzieci.

  • 30 min

Składniki:

  • 70-80 dag resztek ciast (biszkopty, babki..)
    190 g gęstego dżemu porzeczkowego
    1/2 kostki masła
    1/2 szkl. mleka
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 czubata łyżka słodzonego kakao
    3 łyżeczki cukru
    1 olejek pomarańczowy
    1 łyżka przyprawy do piernika

    Do obtaczania:
    odłożone 3-4 łyżki masy
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bajaderka

Bajaderki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, gorzką czekoladę połamaną na kostki, słodzone kakao i cukier. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, aby składniki dokładnie się połączyły, zestawiamy i studzimy
  • 2. Pozostałości ciast drobno kruszymy do dużej miski, na środku robimy wgłębienie, dodajemy przyprawę do piernika i wlewamy tam ostudzoną masę (pozostawiamy około 3-4 łyżki), olejek i dżem porzeczkowy. Dokładnie wyrabiamy masę rękami. Forujemy kuleczki dowolnej wielkości.
  • 3. Pozostawioną część masy ponownie podgrzewamy wraz z połową gorzkiej czekolady połamanej na kostki - doprowadzamy do rozpuszczenia. W ostudzonej polewie maczamy bajaderki i obsypujemy wiórkami kokosowymi (można też zostawić bez obtaczania).

Porady

Odrobinę alkoholu możemy dodać w wersji dla dorosłych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować