Świetny sposób na wykorzystanie zeschniętych, zakalcowatych ciast. W brew pozorom bajaderki są naprawdę smaczne ;)
Składniki:
Bajaderki:
600 g resztek ciast: herbatników, zakalców, biszkoptów itp.
2 łyżki kakao (lub mniej jeśli używamy czekoladowych ciast)
50 g masła
1/4 szkl mleka
1/3 szkl cukru (lub mniej jeśli ciasta są bardzo słodkie)
3 łyżki dżemu/ powideł śliwkowych
2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella
dodatki: rodzynki, skórki owocowe, posiekana czekolada, orzechy, migdały itp.
Dodatkowo:
100 g mlecznej/gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
kilka łyżek wiórek kokosowych do obtoczenia bajaderek
1.Resztki ciast drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Dodać ulubione dodatki (rodzynki, skórki, orzechy itp.) i wymieszać.
2.Masło zagotować z kakao, cukrem oraz mlekiem. Jeszcze ciepłą mieszankę dodać do masy ciasteczkowej wraz z dżemem/powidłami oraz kremem czekoladowym. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie zagnieść w kulę (w razie konieczności dodać jeszcze łyżkę dżemu lub dosypać troszkę pokruszonych ciast) Z masy uformować 10-15 kulek. Schłodzić w lodówce.
3.Polewa czekoladowa: W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Gdy polewa lekko przestygnie maczać w niej schłodzone bajaderki i obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!
Komentarze