Bajaderki

4.49 (150 ocen)

Świetny sposób na wykorzystanie zeschniętych, zakalcowatych ciast. W brew pozorom bajaderki są naprawdę smaczne ;)

Składniki:

  • Bajaderki:
    600 g resztek ciast: herbatników, zakalców, biszkoptów itp.
    2 łyżki kakao (lub mniej jeśli używamy czekoladowych ciast)
    50 g masła
    1/4 szkl mleka
    1/3 szkl cukru (lub mniej jeśli ciasta są bardzo słodkie)
    3 łyżki dżemu/ powideł śliwkowych
    2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella
    dodatki: rodzynki, skórki owocowe, posiekana czekolada, orzechy, migdały itp.

    Dodatkowo:
    100 g mlecznej/gorzkiej czekolady
    1 łyżka masła
    kilka łyżek wiórek kokosowych do obtoczenia bajaderek
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Resztki ciast drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Dodać ulubione dodatki (rodzynki, skórki, orzechy itp.) i wymieszać.
  • 2. Masło zagotować z kakao, cukrem oraz mlekiem. Jeszcze ciepłą mieszankę dodać do masy ciasteczkowej wraz z dżemem/powidłami oraz kremem czekoladowym. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie zagnieść w kulę (w razie konieczności dodać jeszcze łyżkę dżemu lub dosypać troszkę pokruszonych ciast) Z masy uformować 10-15 kulek. Schłodzić w lodówce.
  • 3. Polewa czekoladowa: W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Gdy polewa lekko przestygnie maczać w niej schłodzone bajaderki i obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!

Porady

Przepis na 10-15 bajaderek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować