Bajaderka pod pianką wiśniową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czekoladowa pyszność z dodatkiem rumu i bakalii. To idealny pomysł na wykorzystanie tzw." resztek". PYCHA !

  • 60 min

Składniki:

  • • 900g suchego biszkoptu lub biszkoptów
    • 4 łyżki dżemu wiśniowego niesłodzonego
    • ¾ szklanki rumu
    • 5 łyżek kakao
    • 35g czekolady gorzkiej
    • 50g czekolady mlecznej
    • 50g masła
    • Herbatniki czekoladowe
    • 2 galaretki wiśniowe
    • 250g śmietany 30%
    • Szklanka Bakalii drobno posiekanych
    • 3 łyżki mleka

Bajaderka pod pianką wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrusz biszkopt 1. Biszkopt drobno pokrusz.
  • Rozpuśc czekoladę w kąpieli 2. Czekolady z masłem rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do biszkoptu.
  • bajadeka 3. Do biszkoptu z czekoladą dodaj dżem, rum, kakao oraz bakalie i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  • biszkopty 4. Na brytfannie wyłóż herbatniki i nasącz je delikatnie mlekiem
  • bajaderka na herbatnikach 5. Wyłóż masę na nasączone herbatniki
  • bajaderka pod pieżynką 6. Galaretki rozpuść w 800ml wody i dobrze wystudź.
    Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie połącz z wystudzona galaretką.
    Piankę wylej na masę i wstaw do lodówki na min 3h.

Porady

Jeśli nie masz w domu rumu, dodaj 3.4 szklanki wódki i parę kropel aromatu rumowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy