Bajaderka na waflach

4.5 (184 ocen)

  • Łatwy

Deser jest dowodem na to, że nawet resztki ciasta z zakalcem można przerobić na coś pysznego. Użyłam do jego zrobienia babki z zakalcem.

  • Łatwy

Składniki:

  • - upieczone ciasto babkowe: 30 dekagramów
    - serek śmietankowy naturalny: 25 dekagramów
    - nutella (czubate): 3 łyżki
    - rodzynki: 10 dekagramów
    - posiekane orzechy włoskie: 1 szklanka
    - kandyzowana skórka pomarańczowa: 2 łyżki
    - gorąca herbata (+ kilka kropli aromaturumowego): 0.5 szklanki
    - rum: 2 łyżki
    DODATKOWO:
    - wafle andruty: 3 sztuki
    - nutella: 0.5 opakowania
    - dżem z czarnej porzeczki: 0.5 opakowania
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bajaderka na waflach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bajaderka na waflach 1. Serek śmietankowy utrzeć z 3 łyżkami nutelli dodać do niego rozkruszone ciasto ja wykorzystałam resztki babki, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową oraz odsączone rodzynki wcześniej namoczone w herbacie z dodatkiem aromatu rumowego, dokładnie wszystko wymieszać i na koniec dodać rum.
  • bajaderka na waflach 2. Wafel posmarować połową nutelli przykryć drugim i na nim rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć całą masę z ciasta i bakali na niej rozsmarować resztę dżemu i przykryć trzecim suchym waflem na deser położyć deseczkę i obciążyć, odstawić do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem posmarować resztą nutelli i ozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować