Bajaderka

4.5 (197 ocen)

Z ciasteczek lub kruchego ciasta można przygotować pyszną bajaderkę. Moja jest zrobiona tylko i wyłącznie z pozostałości po Świętach.

Składniki:

  • 40 dag kruchych ciastek ( u mnie pierniczki i kawałek miodownika)
    4 łyżki mleka
    3 łyżki masła
    2 łyżki dżemu pomarańczowego
    1 łyżka kakao
    10 dag owoców kandyzowanych
    5 dag mielonych migdałów
    1 wafel
    polewa czekoladowa
    kolorowe cukiereczki
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bajaderka 1. Pierniczki rozkruszyć, wsypać do miski.
  • Bajaderka 2. Mleko i masło rozpuścić, wlać do ciastek. Dodać dżem, kakao i mielone migdały. Dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać bakalie.
  • 3. Foremkę (28x8 cm) wyłożyć folią, na dnie położyć wafel (wymiary takie jak foremki) i wyłożyć masę. Docisnąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Pokroić na długie batoniki. Polać polewą czekoladową i posypać cukiereczkami.

Porady

Pierniczki można zastąpić dowolnymi kruchymi ciastkami lub ciastami bez masy. Jeśli używasz jasnych ciastek to watro dodać o 1-2 łyżki więcej kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Migdały Owoce Czekolada Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować