Bagietka pszenna

0 (0 ocen)

Chrupiąca skórka i mięciutki środek pachnącej domowej bagietki. Doskonały dodatek do zup, gulaszów oraz nadaje się na kanapki.

Składniki:


  • 400 g mąki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka suchych drożdży
    300 g letniej wody

Bagietka pszenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, letnią wodę i zmiksować za pomocą haka. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto na co najmniej 12 godzin. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką lekko rozpłaszczyć i zwinąć w tzw kopertę - ciasto zawijamy z czterech stron do środka i pozostawiamy złączeniem na spodzie. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 2 godziny aż ciasto podrośnie. Ciasto podzielić na dwie części. Przełożyć na blachę wyłożoną matą silikonową lub wysmarowaną olejem i uformować z ciasta bagietki. Zostawić na około 30 minut żeby bagietki podrosły. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 20 minut. Po wyjęciu z pieca bagietki przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.

Komentarze

Podobne przepisy