Badingal czyli gotowane bakłażany faszerowane czosnkiem, pietruszką i chilli

0 (0 ocen)

  • 20 min

Badingal to po arabsku bakłażan. Tutejsze występują w wersji fioletowej i białej, są małe i standardowych rozmiarów. Bakłażan wykorzystuje się w niemal każdej egipskiej potrawie - ta wersja powinna smakować wszystkim, którzy są otwarci na nowe smaki

  • 20 min

Składniki:

  • pół kilograma małych bakłażanów
    chilli
    3 ząbki czosnku
    pęczek pietruszki
    olej lub oliwa
    sól/pieprz

Badingal czyli gotowane bakłażany faszerowane czosnkiem, pietruszką i chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany umyć i oberwać zieloną końcówkę. Zalać wodą, wsypać sól i obgotować aż zmiękną. W międzyczasie posiekać pietruszkę, czosnek i papryczkę, zalać olejem i doprawić solą i pieprzem. Ugotowane bakłażany przestudzić i naciąć wzdłuż robiąc coś na styl kieszonki. W nacięcie włożyć pietruszkową zalewę. Schłodzić.

Porady

Tak przyżądzone baklażany idealnie pasują do dań z grilla lub jako samodzielna przystawka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy