BACALAO AL AJO ARRIERO – dorsz z czosnkiem w pomidorach - kuchnia hiszpańska

4.49 (192 ocen)

  • 35 min

Bacalao al ajo arriero jest daniem niezwykle sycącym, rozgrzewającym , idealnym na jednogarnkowy, jesienny obiad.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( dla 2 osób )

    * filet z dorsza – 200 g
    * ziemniaki – 150 g
    * dojrzałe pomidory – 2 szt
    * papryka czerwona – 1 szt
    * papryka zielona – 1 szt
    * cebula – 1 szt
    * czosnek – 5 ząbków
    * papryka słodka – 1 łyżeczka
    * sól, pieprz – do smaku
    * oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Bacalao al ajo arriero – dorsz z czosnkiem w pomidorach - kuchnia hiszpańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Papryki kroimy w cienkie paski, pomidory i ziemniaki w kostkę, czosnek i cebulę siekamy.

    Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i czosnek, a następnie papryki – przesmażamy.

    Wrzucamy pomidory i ziemniaki, zasypujemy słodką papryką, zalewamy taką ilością wody, by pokryła całość – na wolnym ogniu dusimy ok. 15 minut.

    Dodajemy pokrojonego w kostkę dorsza, solimy, pieprzymy i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut.

    Podajemy gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Papryka Pomidor Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować