Babka pomarańczowa z serowym nadzieniem ... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.masa serowa: ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajko, ser, waniliowy ekstrakt, a na końcu mąkę.
2.Składniki ciasta wyjmujemy wcześniej z lodówki bo muszą być w temp pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku w trakcie ucierania.
Następnie na przemian mąkę i sok z cytrusów i mieszamy łyżką delikatnie. Na końcu wrzucamy kawałki pomarańczy.
3.Wykładamy połowę ciasta do natłuszczonej formy i wysypanej tartą bułką. Wykładamy masę serową. A na wierzch wykładamy resztę ciasta. Wygładzamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 160ºC (termoobieg). Pieczemy ciasto przez około 50 – 60 minut lub do suchego patyczka.
4.upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem, bądź polewamy lukrem
Komentarze