Babka piaskowa migdałowa

4.48 (196 ocen)

Pyszna i uwielbiana przez całą moją rodzinę. Jest łatwa do zrobienia i zawsze się udaje.

Składniki:

  • 250g masła w temp pokojowej
    niepełna szkl cukru
    4 jajka
    200g mąki pszennej
    150g mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka aromatu migdałowego

    Tabliczka mlecznej czekolady
    zielone wiórki kokosowe
    cukrowe motylki
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Babki Desery

Babka piaskowa migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem. Formę na babkę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto, wyrównać wierzch. Babkę piec ok 45 minut w temp. 160 stopni (do suchego patyczka). Ostudzić.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać babkę i posypać wiórkami i cukrowymi motylkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować