Babka parzona z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia.
Jajka utrzeć z cukrem pudrem do białości, dalej ucierając dodać cukier waniliowy, spirytus.
Zmniejszyć obroty robota na najniższe i dodawać do masy jajecznej po jednej łyżce przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
2.Margarynę zagotować i gorącą wlewać do ciasta ciągle ucierając do uzyskania jednolitej masy.
Dodać rodzynki i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, lub szpatułką.
3.Ciasto włożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
4.Piec w temperaturze 180*C przez około 1 godzinę (nie zaglądając do piekarnika).
Po upieczeniu, pozostawić jeszcze babkę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 minut.
Lekko przestudzić, wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
5.Po wystudzeniu, babkę polać lukrem i ozdobić kolorową cukrową posypką.
Przygotowanie lukru : składniki dokładnie utrzeć do uzyskania jednolitej, lśniącej masy.
Porady
Jeżeli do lukru stosujemy wodę, to należy dodać 2-3 krople dowolnego aromatu do ciast.
Komentarze