Babka murzynkowo kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wkładamy margarynę , chwilkę czekamy żeby się rozpuściła, dodajemy ; mleko, cukier , cukier waniliowy i kakao. Gdy wszystkie składnik się dobrze rozpuszczą gotujemy na małym ogniu jeszcze około 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli.
3.Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, mieszamy , następnie dodajemy mąkę z proszkiem , mieszamy.
Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy
4.Wykonanie masy wiórkowej;
Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy , nie za długo żeby nie opadła piana.
5.Foremkę z kominkiem smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
6.Ciasto dzielimy na 2 równe części.
1. jedną część wlewamy do foremki
7.2. następnie delikatnie wykładamy masę z wiórek
8.3. wlewamy resztę ciasta
9.Pieczemy w temp. 180 st. około 40 minut. sprawdzamy jednak patyczkiem czy się dobrze upiekło.
10.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, można także polać polewą jeśli wolicie.
Komentarze