Babka mocno pomarańczowa z makiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Mocno pomarańczowa, bardzo wilgotna i w dodatku z makiem, pycha, palce lizać.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma do babki podana na zdjęciu
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    Kilka kropli olejku pomarańczowego
    ¾ szklanki oleju rzepakowego
    1 duża łyżka jogurtu naturalnego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Sok i skórka z 1 pomarańczy
    Szczypta soli
    6 łyżeczek masy makowej z bakaliami
    Tłuszcz do formy i bułka tarta
    Do dekoracji: lukier i plasterki małej pomarańczy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka mocno pomarańczowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka posolić dodać cukier ubić robotem na białą puszystą masę. Mąki oraz proszek do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami do utartej masy. Pomarańczę sparzyć, osuszyć, skórkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach a sok wycisnąć, dodać do ucieranej masy. Następnie dodać jogurt, olej i bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką wymieszać.
    Formę dokładnie natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto, na wierzchu ułożyć łyżeczką w równych odstępach masę makową i wstawić do podgrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Lekko przestudzoną babkę wyjąć z formy, polać lukrem. Dodatkowo udekorować plasterkami małej pomarańczy.

Porady

1. Ciasto można polać kolorowym lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować