Babka migdałowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Choć mam już 90 lat, nadal zaskakuję bliskich własnymi wypiekami. Rodzina uwielbia moją babkę.

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag masła
    30 dag cukru
    6 jajek
    45 dag mąki
    małe op. proszku do pieczenia
    8 łyżek mleka
    sok z 1/2 cytryny
    starta skórka z cytryny
    tłuszcz do formy

    Krem:
    30 dag masła
    2 op. budyniu waniliowego bez cukru
    1 l mleka
    8 łyżek cukru
    op. cukru waniliowego

    Oraz:
    łyżka masła
    20 dag migdałów
    2 łyżki cukru
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem budyniowy

Babka migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem, wsypujemy do masy jajecznej i mieszając, wlewamy mleko i sok z cytryny. Dodajemy skórkę z cytryny.
    Pieczemy ok. godziny w natłuszczonej formie z kominem (śr. 21 cm, wys. 10 cm) w temp. 180 °C. Studzimy.
  • 2. Krem: budynie gotujemy na mleku z cukrami według przepisu na opakowaniu, studzimy. Ucieramy z masłem.
  • 3. Migdały sparzamy, obieramy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy cukier i podsmażamy migdały na złoty kolor.
  • 4. Ciasto przekrawamy wszerz na 3 części i przekładamy 2/3 kremu. Babkę smarujemy resztą kremu i posypujemy migdałami. Dekorujemy kleksami
    bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Wanilia

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować