Choć mam już 90 lat, nadal zaskakuję bliskich własnymi wypiekami. Rodzina uwielbia moją babkę.
Składniki:
Ciasto:
20 dag masła
30 dag cukru
6 jajek
45 dag mąki
małe op. proszku do pieczenia
8 łyżek mleka
sok z 1/2 cytryny
starta skórka z cytryny
tłuszcz do formy
Krem:
30 dag masła
2 op. budyniu waniliowego bez cukru
1 l mleka
8 łyżek cukru
op. cukru waniliowego
Babka migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem, wsypujemy do masy jajecznej i mieszając, wlewamy mleko i sok z cytryny. Dodajemy skórkę z cytryny.
Pieczemy ok. godziny w natłuszczonej formie z kominem (śr. 21 cm, wys. 10 cm) w temp. 180 °C. Studzimy.
2.Krem: budynie gotujemy na mleku z cukrami według przepisu na opakowaniu, studzimy. Ucieramy z masłem.
3.Migdały sparzamy, obieramy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy cukier i podsmażamy migdały na złoty kolor.
4.Ciasto przekrawamy wszerz na 3 części i przekładamy 2/3 kremu. Babkę smarujemy resztą kremu i posypujemy migdałami. Dekorujemy kleksami
bitej śmietany.
Komentarze