Babka marmurowa z polewą czekoladową

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jest to ciasto, które zrobiłam jako pierwsze na nowym mieszkaniu dla mojego męża

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    5 jaj
    2,5 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    1 szklanka zimnej wody
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
    1 cukier waniliowy
    Polewa:
    pół kostki margaryny
    4 łyżki cukru
    2 łyżki zimnej wody
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka marmurowa z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy prostokątną blachę do ciasta ( wymiary
    standardowe ) poprzez wyłożenia jej papierem do pieczenia.

  • 2. Całe jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy olej, wodę, mąkę,
    cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze miksujemy. Jedną
    część ciasta wylewany na blachę, zaś do drugiej dodajemy kakao;
    mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji i wylewamy na
    wcześniejsze ciasto.
  • 3. Pieczemy około 50 minut w temp. 180'.
  • 4. Podczas gdy ciasto się piecze robimy polewę. Margarynę z cukrem należy
    rozpuścić w rondelku dodając wodę i kakao ciągle mieszając aż do
    przegotowania i zgęstnienia. Po upieczeniu ciasta od razu polewamy je
    polewą i posypujemy wiórkami.

Porady

Do ciasta możemy dodać czekoladę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować