Babka marmurkowa z amaretto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Oto pyszna marmurkowa babka z dodatkiem amaretto, oczywiście zamiast alkoholu można dodać olejek o ulubionym aromacie. Jednak alkohol w 100 % wyparowuje z ciasta pozostawiając przyjemny posmak. Uwielbiam takie babki, a ta jest prosta i szybka w wykonaniu. Zrobiłam od razu dwie.

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka keks 30x12x7,5

    5 jajek
    20 dag cukru pudru
    cukier waniliowy
    30 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek amaretto
    1 szklanka oleju słonecznikowego
    2 łyżki kakao
    masło i mąka do formy

Babka marmurkowa z amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem, jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie dodajemy likier oraz olej dokładnie miksujemy, powoli dosypujemy stopniowo mąkę i dokładnie miksujemy do połączenia się składników.
    Foremkę smarujemy masłem o oprószamy mąką. Wylewamy do blaszki 3/4 ciasta, pozostałe mieszamy z kakao i wylewamy na jaśniejsze ciasto, mieszamy oba ciasta widelcem by powstał efekt marmurka.
    Pieczemy w 180 C około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z foremki na kratkę i studzimy, posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy