Babka marmurkowa z Amaretto

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Lekka, puszysta, a nie sucha i z odrobiną alkoholu....

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szkl oleju
    ¾ szkl Amaretto
    30 dag mąki
    20 dag cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    3 łyżki kawy mielonej lub rozpuszczalnej
    Cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka marmurkowa z amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić na puch z cukrem pudrem i waniliowym. Zmniejszyć obroty miksera i wlewać stopniowo olej i Amaretto. Dodać mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kawę i kakao. Jasną masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeżeli używamy formy na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułą tartą), a na nią ciemną część ciasta. Przemieszać widelcem w kilku miejscach aby powstał marmurkowy zygzak, piec ok. 50 – 60 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować