Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto do kawki

Składniki:

  • 1 kostka margaryny kasi
    1 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    5 jajek
    1/2 szkl mleka
    400 g mąki
    2 łyżeczki proszku
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    kilka kropel olejku rumowego

    2 tabliczki czekolady
    2 łyżki mleka

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i ostudzić.
  • 2. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.
  • 3. Do jajek dodać mleko ,olejek rumowy , mąkę z proszkiem i na końcu margarynę . Wszystko razem wymieszać .
  • 4. Ciasto podzielić na pół , do jednej połowy dodać kakao i 2 łyżki mleka , wymieszać .
  • 5. Formę z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą .
  • 6. Wlać ciasto jasne , następnie ciasto kakaowe . Można z góry zamieszać widelcem , wyjdą wtedy esy floresy po upieczeniu .
  • 7. Piec w temp 180 st. około 45 minut do suchego patyczka .
  • 8. Po ostygnięciu babkę polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
  • 9. Polewa

    2 tabliczki czekolady rozpuścić z 2 łyżkami mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy