Szybko sie ja robi,a jest bardzo smaczna, ulubiona mojego młodszego syna
60 min
Składniki:
kostka masła
20 dag cukru
25 dag maki
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka kakao
1 łyzka rodzynek
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do obsypania formy
Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy zóltka, nadal ucieramy. Przesiewamy mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek. Delikatnie mieszamy,
dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta,dodajemy kakao, miksujemy. Forme
z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy
ciemne. Piekarnik nagrzewamy do 175 st, pieczemy babkę ok 50 minut.
Komentarze