Babka marmurkowa

0 (0 ocen)

Prosta, dwukolorowa babka. Ciasto ma zwartą strukturę, ale jest miękkie i wilgotne, a co za tym idzie bardzo smaczne.

Składniki:

  • 200 g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 jajka
    2 łyżki ekstraktu waniliowego
    1/2 szklanki śmietany 18%
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    3 łyżki wody wrzącej
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciasto ucierane Desery Bezy

Babka marmurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ww7ctf 1. Kakao rozprowadzić we wrzącej wodzie uzyskując gładką pastę.
    Miękkie masło ucierać z cukrem pudrem, aż będzie puszyste. Stale ucierając wbijać po kolei jajka, które powinny być w temperaturze pokojowej. Na tym etapie masa może wydawać się na zważoną, ale nie należy się tym przejmować.
    Do miksowanej masy dodać ekstrakt waniliowy i śmietanę. Kiedy się połączy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • image-29nm6qd 2. Ciasto podzielić na dwie części, a do jednej z nich dodać pastę kakaową i dokładnie połączyć. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wykładać ciasto do formy naprzemiennie kolorami. Najpierw wyłożyłam 1/3 ciasta białego, połowę ciasta kakaowego, 2/3 ciasta białego i połowę ciasta kakaowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 *C i piec przez około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, a kiedy wystygnie polać polewą czekoladową. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować