Babka marchewkowo – jabłkowa

4.5 (175 ocen)

  • 20 min

Niezwykle puszysta i aksamitna, o pięknym kolorze, a do tego bardzo zdrowych składników!

  • 20 min

Składniki:

  • Forma z kominem
    Ciasto:
    4 jajka
    250g cukru
    250g mąki
    ¾ szklanki oleju
    150g obranej surowej marchwi
    100g obranego i pozbawionego gniazd nasiennych jabłka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka marchewkowo – jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i jabłko pokroić plasterki. Zmiksować w blenderze razem z olejem na puree. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo puree, na koniec przesianą mąkę z proszkiem. Zmiksować do momentu powstania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto przelać do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem.

Porady

do surowego ciasta można dodać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować