Babka limonkowa z puszystym kremem i polewą porzeczkową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Puchata i lekka babka o orzeźwiającym, limonkowym smaku, pokryta puszystym kremem. Babkę dodatkowo polałam sosem porzeczkowym.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    120 g miękkiego masła
    200 g cukru
    2 jajka, o pokojowej temp.
    2 limonki, skórka i sok
    150 g serka kremowego naturalnego typu Philadephia, o pokojowej temp.

    Krem:
    200 g słodkiej śmietanki
    1 śmietan-fix
    3 łyżki cukru pudru
    150 g kremowego serka naturalnego typu Philadelphia
    1 limonka

    Sos porzeczkowy:
    50 g porzeczek czerwonych (użyłam mrożone)
    2 łyżeczki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka limonkowa z puszystym kremem i polewą porzeczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na ciasto: masło i cukier utrzyj mikserem na puch, wbjaj pojedynczo jajka i ubijaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Limonki sparz i zetrzyj skórkę a potem wyciśnij sok. Do ubijanych jajek dodaj skórkę, sok z limonek, serek i mąkę z proszkiem. Wymieszaj dobrze. Do formy - keksówki o wym. 30x11cm wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ciasto. Piecz w nagrzanym do 150 st. C (termoobieg) piekarniku przez 60 minut. Babkę sprawdź patyczkiem czy się przepiekła. Wyciągnij z formy razem z papierem - papieru nie odrywaj - i wystudź. Po ostudzeniu oderwij ostrożnie papier.
  • 2. Na krem: śmietankę ubij, w połowie dodaj śmietan-fix i cukier puder. W trakcie ubijania dodawaj po 1 łyżce serka i ubijaj na wolnych obrotach. Limonkę sparz, zetnij zesterem skórkę (do dekoracji) i wyciśnij 1 łyżeczkę soku, dodaj go do kremu.
  • 3. Na sos porzeczkowy: zamrożone porzeczki przełóż do garnka i zagotuj aż się całkowicie rozpadną. Przetrzyj do innej miski i dodaj cukier puder. Poczekaj aż sos całkowicie ostygnie.
  • 4. Na schłodzoną babkę nałóż krem, posyp skórką z limonki i polej sosem porzeczkowym. Babkę trzymaj w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Porzeczki Serek Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować