Puchata i lekka babka o orzeźwiającym, limonkowym smaku, pokryta puszystym kremem. Babkę dodatkowo polałam sosem porzeczkowym.
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g miękkiego masła
200 g cukru
2 jajka, o pokojowej temp.
2 limonki, skórka i sok
150 g serka kremowego naturalnego typu Philadephia, o pokojowej temp.
Krem:
200 g słodkiej śmietanki
1 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
150 g kremowego serka naturalnego typu Philadelphia
1 limonka
Sos porzeczkowy:
50 g porzeczek czerwonych (użyłam mrożone)
2 łyżeczki cukru pudru
Babka limonkowa z puszystym kremem i polewą porzeczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto: masło i cukier utrzyj mikserem na puch, wbjaj pojedynczo jajka i ubijaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Limonki sparz i zetrzyj skórkę a potem wyciśnij sok. Do ubijanych jajek dodaj skórkę, sok z limonek, serek i mąkę z proszkiem. Wymieszaj dobrze. Do formy - keksówki o wym. 30x11cm wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ciasto. Piecz w nagrzanym do 150 st. C (termoobieg) piekarniku przez 60 minut. Babkę sprawdź patyczkiem czy się przepiekła. Wyciągnij z formy razem z papierem - papieru nie odrywaj - i wystudź. Po ostudzeniu oderwij ostrożnie papier.
2.Na krem: śmietankę ubij, w połowie dodaj śmietan-fix i cukier puder. W trakcie ubijania dodawaj po 1 łyżce serka i ubijaj na wolnych obrotach. Limonkę sparz, zetnij zesterem skórkę (do dekoracji) i wyciśnij 1 łyżeczkę soku, dodaj go do kremu.
3.Na sos porzeczkowy: zamrożone porzeczki przełóż do garnka i zagotuj aż się całkowicie rozpadną. Przetrzyj do innej miski i dodaj cukier puder. Poczekaj aż sos całkowicie ostygnie.
4.Na schłodzoną babkę nałóż krem, posyp skórką z limonki i polej sosem porzeczkowym. Babkę trzymaj w lodówce.
Komentarze