BABKA ŁACIATA

4.5 (167 ocen)

  • 20 min

Szybka, prosta w tradycyjny sposób wykonana zawsze się udaje.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 łyżka cukru waniliowego
    3 / 4 szklanki cukru
    250 g margaryny
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 - 2 łyżeczek kakao
    1 szklanka mąki
    4 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka łaciata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
    Spotkałam się z różną ilością podziału ciasta. Większości ciasto dzielone jest równo na pół, ja osobiście dzielę ciasto na 3 / 4 ciasta jasnego i 1 / 4 ciasta ciemnego.

    Na blachę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto jasne, na wierzch na środek wlać ciasto kakaowe lub drugim moim sposobem gdy mam czas robię ciastem ciemnym esy - floresy.
  • 2. Piec 45 minut w temperaturze 18 stopni C.

Porady

Ja podaję swój sposób robienia, ale każdy z Was może zrobić inaczej według własnego gustu, upodobania, fantazji. Można ciasto ułożyć warstwami lub w innych proporcjach podzielić ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować