Babka należy do raczej wilgotnych i tych ,,ciężkich" ciast, ale nie jest zakalcowata. Cudowny aromat kokosu jest mocno wyczuwalny. Godna świątecznego stołu.
20 min
Składniki:
Forma z kominem
Ciasto:
200g margaryny
300g maślanki brzoskwiniowej
3 jajka
1 szklanka kokosu
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Babka kokosowo - maślankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dołożyć kokos. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając mikserem wbijać po jednym jajku. Gdy masa będzie puszysta wlewać maślankę naprzemian z mąką. Całość dokładnie utrzeć. Ciasto przelać do formy na babkę. Piec przez ok. 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach na ok. 30 minut. Zimną babkę polać polewą czekoladową po jej wierzchu.
2.Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje. Lekko ostudzić.
Komentarze