Babka kokosowo - maślankowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Babka należy do raczej wilgotnych i tych ,,ciężkich" ciast, ale nie jest zakalcowata. Cudowny aromat kokosu jest mocno wyczuwalny. Godna świątecznego stołu.

  • 20 min

Składniki:

  • Forma z kominem
    Ciasto:
    200g margaryny
    300g maślanki brzoskwiniowej
    3 jajka
    1 szklanka kokosu
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa czekoladowa:
    100g margaryny
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
    Kokos do obsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka kokosowo - maślankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dołożyć kokos. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając mikserem wbijać po jednym jajku. Gdy masa będzie puszysta wlewać maślankę naprzemian z mąką. Całość dokładnie utrzeć. Ciasto przelać do formy na babkę. Piec przez ok. 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach na ok. 30 minut. Zimną babkę polać polewą czekoladową po jej wierzchu.
  • 2. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje. Lekko ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować