Babka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Całe jajka utrzyj ze szczyptą soli i z cukrem na puszystą masę.
Następnie stopniowo połącz z przesianą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kolejno dolej roztopione letnie masło i utrzyj składniki na jednolitą masę.
Na koniec dosyp wiórki kokosowe i wymieszaj wszystko razem.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą okrągłej formy z kominem (u mnie o średnicy 23 cm).
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez około 40 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wyjmij i wystudź na kratce.
Przed podaniem możesz oprósz cukrem pudrem lub polukruj. Ja najczęściej lukruję i posypuję dodatkowo wiórkami kokosowymi. Lukier przygotowuję na bazie soku z cytryny.
Komentarze