Babka kawowa z polewą na bazie nutelli

0 (0 ocen)

Pyszna, mocno kawowa, mocno czekoladowa.

Składniki:


  • 300 g mąki tortowej
    150 g masła
    150 g cukru
    szczypta soli
    4 jajka
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g czekolady mlecznej



    Polewa z nutelli:
    150ml nutelli
    50ml śmietanki 30%

    Nutellę mieszamy ze śmietanką i pogrzewamy, aż masa będzie gorąca. Masę lekko studzimy i wykładamy na wystudzoną babkę.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka kawowa z polewą na bazie nutelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę drobno pokroić. Żółtka wymieszać z kawą do momentu aż kawa się rozpuści. Miękkie masło utrzeć z połową cukru i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli jajka z kawą. Do utartej masy dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Osobno ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo resztę cukru. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać czekoladę i delikatnie wymieszać ręcznie.
    Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 22 cm.

    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50min w temperaturze 180°C. Ale dla pewności sprawdzić patyczkiem czy napewno babka się upiekła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować