Babka kawowa z polewą na bazie nutelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę drobno pokroić. Żółtka wymieszać z kawą do momentu aż kawa się rozpuści. Miękkie masło utrzeć z połową cukru i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli jajka z kawą. Do utartej masy dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Osobno ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo resztę cukru. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać czekoladę i delikatnie wymieszać ręcznie.
Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 22 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50min w temperaturze 180°C. Ale dla pewności sprawdzić patyczkiem czy napewno babka się upiekła.
Komentarze