Bardzo smaczna,podzielna i zdrowa,najlepiej smakuje polana sosem pomidorowym,to szybsza wersja tradycyjnych gołąbek.
60 min
Składniki:
8 dużych liści młodej kapusty
800 g mieszanego mięsa mielonego(drób,wieprzowina,wołowina)
2 jajka
1 duża cebula
300 g mrożonego groszku z marchewką i kukurydzą
czerstwa bułka
biały pieprz
sól
olej
Babka kapuściana z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty zblanszuj we wrzącej,osolonej wodzie,zetnij zgrubienia na nich.
Cebulę posiekaj,bułkę namocz w zimnej wodzie.
Mięso mielone przełóż do miski i wymieszaj z cebulą,odciśniętą bułką,jajkami,dodaj sól i pieprz do smaku,wyrób na gładką masę,dodaj odmrożone warzywa i jeszcze raz wymieszaj.
2.Okrągłą formę z kominkiem 23 cm posmaruj olejem i wyłóż jej dno boki liśćmi kapusty,na liściach ułóż równomiernie masę,przykryj pozostałymi liśćmi kapusty.
Formę dokładnie owiń folią aluminiową i wstaw do garnka z wrzącą wodą do 3/4 wysokości i gotuj 30 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Gotową podawaj z sosem pomidorowym.
Komentarze