Pyszna babka z dodatkiem kaszy manny poleca się na Wielkanoc.
60 min
Składniki:
1 jajko
50 g masła
120 g kaszy manny
120 g mąki ziemniaczanej
250 g mąki pszennej
150 g cukru
125 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt migdałowy
Babka julka z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko ucieramy z cukrem i utartym wcześniej masłem.
2.Stopniowo dosypujemy pozostałe składniki w odpowiedniej kolejności: najpierw mąkę puszystą tortową, następnie ziemniaczaną, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mleko i ekstrakt migdałowy. Ciasto powinno być dość gęste.
3.Przekładamy je do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej pokruszonymi biszkoptami. Pieczemy około 50 minut w 200 stopniach.
Kiedy ostygnie wyjmujemy z formy i dowolnie dekorujemy. Ja użyłam do tego mlecznej czekolady rozpuszczonej w kilku łyżkach mleka.
Komentarze