Babka Joseph’a

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Obowiązkowa babka ,która gości od XXX lat w każdy weekend u moich rodziców. Smaczna ,delikatna ,"mokra"...Yummy!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 5 jajek
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    3 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    kakao
    niepełna szklanka oleju
    szklanka gazowanej wody

Babka joseph’a - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek ,ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
    Białka ubijamy na sztywną pianę.
    Mąkę i proszek mieszamy razem ,przesiewamy. Dzielimy na pół.
    Do żółtek (cały czas ubijając) dodajemy stopniowo olej i część suchych produktów. Gdy masa będzie połączona ,również stopniowo dodajemy wodę oraz drugą część suchych produktów.
    Masę z żółtek delikatnie łączymy z białkami. Przelewamy do nasmarowanej tłuszczem formy (zostawiamy trochę masy). Pozostawioną część masy mieszamy z kakao i wlewamy do formy (mniej więcej na środek dookoła). Babkę pieczemy 75 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy